Yritys

 

Latitude 66 Cobalt Oy on australialais-suomalainen vuonna 2017 perustettu kaivostoimintaan ja mineraalituotantoon erikoistunut yritys. Yhtiö on ostanut Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet, jotka ovat aiemmin olleet Dragon Mining ja Kuusamo Gold Oy -nimisten yhtiöiden hallussa.

Kauppa on toteutettu siten, että australialainen emoyhtiö Latitude 66 Cobalt Ltd on ostanut Kuusamo Gold Oy:n. Suomen toimintoihin on perustettu Latitude 66 Cobalt Oy, joka on australialaisen emoyhtiön 100 % omistama tytäryhtiö.

Latitude 66 Cobalt Ltd:n tammikuussa 2018 päättyneen osakeannin myötä australialaisen emoyhtiön omistuspohja laajeni merkittävästi. Osakeannin jälkeen emoyhtiön omistuksesta noin 15% on suomalaisilla sijoittajilla. Enemmistön yhtiöstä omistavat noin 70 australialaista ja aasialaista kaivosalan rahastoa sekä kaivosalaan sijoittavaa yksityishenkilöä.

Australialaisen emoyhtiön, sekä Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtajana toimii suomalainen Thomas Hoyer, jolla on useiden vuosien kokemus johtotehtävistä kaivosalalla.

Kaivosyhtiöt ja kaivosprojektit poikkeavat toisistaan. Monet kaivosyhtiöiksi profiloituneet yritykset pyrkivät vain kehittämään ja myymään eteenpäin meneillään olevia kaivoshankkeita ennen varsinaisen kaivostoiminnan aloittamista, joskus jo ennen varsinaiseen kaivostoimintaan tarvittavia lupaprosesseja. Latitude 66 Cobaltin tavoitteena on pitkäjänteinen kaivostoiminta Kuusamossa ja Posiolla. Olemme kaivosyhtiö, emme kehitysyhtiö. Kaivosyhtiönä haluamme kehittää suomalaista kobolttiklusteria.

Aikaisempien omistajien alaisuudessa kaivoshankkeet ovat pitkälti perustuneet kultavarantojen (Kuusamo) ja kuparivarantojen (Posio) hyödyntämiseen. Viime vuosien aikana tapahtunut koboltin voimakas hinnannousu on kuitenkin tehnyt kaivoshankkeista huomattavasti aiempaa kiinnostavampia. Koboltti on keskeinen metalli elektroniikkateollisuudessa, sähköautoteollisuudessaja monilla muilla teollisuudenaloilla käytettävässä akkuteknologiassa.

Lähihistorian painolastia

Varsinkin Kuusamossa Dragon Miningin ja Kuusamo Goldin ajamat aikaisemmat kaivoshankkeet ovat kohdanneet asukkaiden ja matkailualan yrittäjien vastustusta. Mielestämme tämä on enemmän kuin ymmärrettävää.

Aiemmissa suunnitelmissa kaivos ja rikastamo oli tarkoitus tuoda liian lähelle Rukan matkailukeskusta. Malmia oli tarkoitus rikastaa alueilla, jotka olivat siihen ympäristösyistä sekä matkailuelinkeinon kannalta täysin sopimattomia. Malmin rikastamista ei yleensäkään kuulu tehdä matkailu- ja luontoarvoiltaan tärkeillä alueilla.

Pidämme myös täysin ymmärrettävänä, että Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus piti Dragon Miningin vuonna 2014 jättämää hanketta koskevaa ympäristövaikutusarviota riittämättömänä. Hakemus perustui näkemyksemme mukaan suunnitelmiin, jotka olivat keskeneräisiä.

Mitä juuri nyt tapahtuu?

Käynnistämme tammikuussa 2018 Posiolla maanomistajien sekä muiden sidosryhmien tapaamiset. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvä ymmärrys paikallisten huolista ja odotuksista tulevaa kaivostoimintaa kohtaan.

Tammi – huhtikuussa 2018 käynnistimme Kuusamossa ympäristövaikutusarvion laatimista edeltävät tapaamiset alueen eri toimijoiden kanssa. Tapasimme kansalaisjärjestöjä, matkailuyritysten sekä Kuusamon kaupungin väkeä ja Käylän kylän alueen ihmisiä.

Toimiva keskusteluyhteys on äärimmäisen tärkeä. Näin varmistamme yhdessä, että matkailuelinkeinojen edustajien näkemykset ovat kaivoshankkeen suunnittelussa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mukana.

Edellä mainituissa tapaamisissa yhteistyökumppaninamme toimi kansainvälisesti toimiva suomalainen Gaia Consulting Oy. Lisätietoja Gaiasta löydät osoitteesta www.gaia.fi/fi-fi/yritys.

Keskustelujen myötä havaitsimme sekä Kuusamossa että Posiolla eri paikallisten toimijoiden näkemyksissä suuria ristiriitoja. Eri osapuolet tulkitsivat paikallisten näkemykset kaivostoiminnasta sekä eri viranomaistahojen luotettavuudesta täysin eri tavoin. Päätimme selvittää asian laajalla mielipidetutkimuksella jonka suoritti Taloustutkimus Oy. Tutkimuksen tulokset löydät tämän linkin kautta.

Lataa tästä: Koboltti. Vastuullisen energian kulmakivi esite

Henkilöt

Thomas Hoyer

Toimitusjohtaja / Managing Director

thomas@lat66.com

Jeffrey Foster

Executive Chairman

+61 48 708 7086

jeffrey@lat66.com

Russell ”Rusty” Delroy

Board Member

russell@lat66.com

Joshua ”Josh” Welch

Technical Director

josh@lat66.com

Steffen Hagemann

Director of Geology

steffen@lat66.com

Aaron Davies

Exploration Manager

+358 50 414 8380

aaron@lat66.com

Jonna Tirroniemi

Geologi / Geologist

+358 40 835 1084

jonna@lat66.com

Jussi Lähde

Vastuullisuus, yhteisösuhteet ja viestintä / Responsibility and Communications

+358 40 594 4444

jussi@lat66.com

Niilo Kallunki

Pohjois-Suomen aluepäällikkö, paliskuntien yhteyshenkilö / Regional Manager, Northern Finland

+358 40 540 2083

niilo@lat66.com

Hannamari Pietilä

Hallinto, HR / Administration, HR

+358 45 3449 229

hannamari@lat66.com

ylös ylös2
Sivun
alkuun.