26.8.2021
SunMirror AG, sveitsiläinen malminetsintää ja kaivostoiminnan kehitystyötä tekevä yhtiö, ja Latitude Cobalt Ltd ovat tänään julkistaneet sopimuksen, jonka mukaan SunMirror ostaa Latitude 66 Cobalt Oy:n tai vaihtoehtoisesti emoyhtiön, eli Latitude 66 Cobalt Ltd:n. Latitude 66 Cobalt jatkaa kaupan toteutuessa toimintaansa omana yksikkönään, eikä yritysjärjestelyillä ole vaikutusta yhtiön henkilöstön asemaan.
Vuonna 2017 toimintansa aloittanut Latitude 66 Cobalt Oy on Suomessa toimiva kobolttiin ja muihin teknologiamineraaleihin erikoistunut malminetsintäyhtiö, joka toimii Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa yhteensä 18 kunnan alueella. Varausalueissa mitattuna yhtiö on suurin Suomessa malminetsintää tekevä yhtiö. Latitude 66 Cobalt kehittää koboltti-kultakaivosta Kuusamon Juomasuon kaivospiirin alueella ja koboltti-kuparikaivosta Posion Haarakummun alueella.
Kauppasumma EUR 45 miljoonaa maksetaan käteisellä, tämän lisäksi myyjä saa 2% liikevaihtoperusteisen royalty-maksun Latitude 66 Cobaltin tulevasta tuotannosta. Yrityskaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer on järjestelyyn tyytyväinen.
– Kauppa tulee merkitsemään voimakasta investointien ja henkilöstön kasvua Suomessa tekemäämme malminetsintään. Kaupan jälkeen resurssimme myös Kuusamon Juomasuon ja Posion Haarakummun kobolttikaivoshankkeiden kehittämiseen ovat nykyistäkin paremmat, Hoyer toteaa.
Eurooppalaisena toimijana SunMirror AG:n tavoitteena on turvata eurooppalaisen teollisuuden kriittisten teknologiamineraalien kuten koboltin, nikkelin ja kuparin saatavuus niiden kysynnän kasvaessa voimakkaasti. Yhtiöllä on kolme Länsi-Australiassa sijaitsevaa projektia, joissa mineraaleina ovat litium, nikkeli, tina, tantaali sekä rautamalmi.
Koboltin ja muiden teknologiamineraalien kysynnän kasvun yhteydessä puhutaan pääasiassa liikenteen sähköistymisestä. Hoyerin mielestä suomalaisessa päätöksenteossa tulee ymmärtää koko edessä oleva teollisuuden muutos.
– Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa koko sähköntuotannon ja jakelun uusiutumista. Polttomoottorit tullaan korvaamaan akuilla. Myös laivateollisuus sekä maa- ja metsätalouden koneet ja laitteet tulevat sähköistymään. Näillä ja monilla muilla aloilla Suomella on ainutlaatuista osaamista. Viisaiden kansallisten päätösten tukemana jokainen suomalainen teollisuusyritys voi olla oman alansa Tesla, Hoyer pohtii.
Suomi on maailman toiseksi suurin koboltin jalostaja ja kallioperämme esiintymät mahdollistavat ainoana EU-maana koboltin tuottamisen kaivosten ensisijaisena mineraalina.
– Tulevaisuus tarvitsee paitsi innovaatioita myös materiaalia. Pystymme tarjoamaan Euroopan teollisuudelle paitsi huoltovarmuutta myös alkuperältään tarkasti tunnettua ja CO2-päästöiltään merkittävästi parempaa kobolttia kuin Kongosta Kiinan kautta Euroopan gigafactoreille tuotettu materiaali nykyisin on, Hoyer toteaa.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jussi Lähde, vastuullisuus ja viestintä, +358 40 594 4444, jussi@lat66.com