9.7.2019
Kauppalehti julkaisi 3.7. toimittaja Riikka Aaltosen ansiokkaan kolumnin ”Sinäkin ajat pian kiinalaisella autolla”. Kansainvälisen mineraalitaiston tarkan kuvauksen yhteydessä Aaltonen pohdiskeli voiko hallitusohjelman kirjaus kaivosverosta vaikuttaa akkumineraaleihin pohjautuvan kaivostoiminnan toteutumiseen Suomessa.
Kaivosteollisuus ja siihen sijoittavat tahot ovat tottuneet kaivosveroon, Suomi on poikkeus säännöstä. Epävarmuus aikanaan todennäköisesti toteutuvasta kaivosverosta on Suomeen sijoitusta harkitseville tahoille suurempi ongelma, kuin hyvin toteutettu kaivosveroratkaisu. Tuo ratkaisu on syytä toteuttaa nyt. Edessä on teollinen murros, joka avaa Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden.
Energian varastointi tehokkaisiin akkuihin mahdollistaa sähköautoilun, uusiutuvan energian laajamittaisen käyttöönoton sekä monia muita käyttösovellutuksia. Kuten Aaltonen kirjoittaa, on Kiina jo aikaisessa vaiheessa ottanut strategisen johtajuuden itselleen. Euroopan, Japanin sekä Yhdysvaltojen on vastattava tähän ja tulevat sen myös tekemään.
Suomi ja vain Suomi voi mahdollistaa akkuteollisuuden eurooppalaisen vaihtoehdon koko arvoketjun osalta. Maaperästämme löytyy kaikkia akkuihin tarvittavia mineraaleja, meillä on nykyistä ja rakenteilla olevaa jalostuskapasiteettia ja ennen kaikkea meiltä löytyy osaamista. Akkumineraalien jalostus ja teollinen hyödyntäminen ovat jättimäinen tilaisuus, jonka suomalainen kaivosteollisuus voi mahdollistaa.
Suomen kansantalouden kannalta on tärkeää tehdä yhteiskunnallisia päätöksiä, jotka vahvistavat teollisuuden toimintaedellytyksiä maassamme. Verotuksella voidaan esimerkiksi kannustaa mineraalien jatkojalostukseen kotimaassa. Parhaimmillaan kaivosvero ohjaa yrityksiä perustamaan kaivoksia, jotka luovat maahamme pitkiä arvoketjuja ja siten mahdollistavat uusien strategisten teollisuuden alojen synnyn.
Tärkeää on myös huomioida, että kansalaisten näkökulmasta kaivosvero on oikeudenmukaisuus kysymys. Mikäli suurin osa verotulosta voidaan suunnata kaivosten toiminta-alueelle, toimialan yleinen hyväksyttävyys paranee merkittävästi.
Thomas Hoyer
toimitusjohtaja
Latitude 66 Cobalt
Teksti on julkaistu mielipidekirjoituksena Kauppalehdessä 9.7.2019