SuomiAreenalla keskustellaan koboltin kotimaasta ja vastuullisesta tuotannosta

17.7.2019

Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer osallistuu perjantaina 19.7. Porin SuomiAreena -tapahtumassa keskusteluun, jossa pohditaan suomalaisten suhtautumista akkumineraalien alkuperään ja kaivostoimintaan. Keskustelu järjestetään kello 14.30 kauppakeskus Beabopissa, osoitteessa Yrjönkatu 22.

Keskusteluun osallistuvat myös kaivosyhtiö Mawsonin ympäristövastaava Noora Ahola, vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne, Itä-Suomen yliopiston professori Rauno Sairinen ja Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala. Keskustelun vetäjänä toimii Kimmo Collander.
– Koboltti on hyvä esimerkki strategisista mineraaleista ja akkuteollisuuden raaka-ainepula tulee iskemään ensimmäisenä juuri kobolttiin. Teoreettisesti laskettuna koko liikenteen sähköistäminen vaatisi 800 vuoden nykyisen kobolttituotannon. Kierrätys on tärkeää, mutta se ei ratkaise tätä yhtälöä, Collander pohtii keskustelun teemaa.

Collanderin mukaan koboltti kuvaa hyvin ”globaalin ihmisen valintojen tuskaa”.
– Vastakkain ovat Afrikan kobolttikaivosten työntekijöiden ihmisoikeudet ja toisaalta kaivostoimintaan liitetyt ympäristöuhat. Samalla on syytä pohtia, onko osa suomalaisista menettänyt uskonsa teknologiseen kehitykseen ja oman maamme virkamiehiin, Collander linjaa.

Thomas Hoyer näkee, että suomalaisella kobolttituotannolla voidaan vaikuttaa myös siihen, millaiseksi kaivostoiminta kehittyy muualla maailmassa.

– Suomi voi tulevaisuudessa tuottaa kobolttia ehkä 20 prosentin verran saksalaisen autoteollisuuden tarpeista. Näin autonvalmistajille luodaan vaihtoehto Kiinan hallinnoimalle afrikkalaista alkuperää olevan koboltin tuotantoketjulle. Uskon, että vastuulliset sähköautojen ostajat tulevat vaatimaan autonvalmistajilta läpinäkyvyyttä kriittisten raaka-aineiden alkuperästä ja tuotantotavoista.
Hoyerin mukaan alkuperältään jäljitettävä eurooppalainen koboltti tarjoaa autonvalmistajille mahdollisuuden vaatia eurooppalaisten standardien mukaisia toimintatapoja myös muualta tulevalle koboltille.

– Autonvalmistajille on tärkeää tuntea mineraalien koko tuotantoketju, kuluttajaliikkeellä on keskeinen rooli tässä kulttuurimuutoksessa, Hoyer pohtii.

Hoyer muistuttaa, että liikenteen sähköistyminen on vain osa akkuteknologian tulevaisuutta.

-Uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen vaatii kykyä energian varastointiin ja se vaatii kaivostoimintaa. Kun akut tulevat yhä useammin koteihin, on tieto valmistuksen ihmisoikeustilanteesta ja ympäristövaikutuksista kuluttajalle entistä tärkeämpää.

 

Jussi Lähde

+358-40-594 4444

vastuullisuus ja viestintä

Latitude 66 Cobalt Oy

jussi@lat66.com

ylös ylös2
Sivun
alkuun.