Sivakkaharjun ja Meurastuksenahon kaivospiirien lakkauttaminen etenee

25.10.2022

Malminetsinnän ja kaivostoiminnan lupaviranomainen Tukes on 24.10.2022 antanut ilmoituksen Kuusamossa sijaitsevien Sivakkaharjun ja Meurastuksenahon kaivospiirien kuulutusasiakirjoista. Lausunnot, mielipiteet ja muistutukset kuulutusasiakirjoista voi toimittaa Tukesille 30.11.2022 mennessä.

– Kuulutusprosessin tehtävänä on varmistaa, että maanomistajien ja muiden tahojen näkökulmasta alueet on hoidettu tutkimustöiden jäljiltä asianmukaiseen kuntoon ennen kaivospiirien lakkauttamista. Latitude 66 Cobalt ei ole yhtiönä tehnyt näillä alueilla tutkimuksia, sillä ne sijaitsevat näkemyksemme mukaan liian lähellä Rukatunturin matkailukeskittymää, yhtiön vastuullisuuden ja viestinnän parissa työskentelevä Jussi Lähde kertoo.

Kaivospiirit tulivat vuonna 2017 Latitude 66 Cobalt Oy:n haltuun osana yrityskauppaa. Alueella ovat aikanaan tehneet tutkimuksia Geologian tutkimuskeskus GTK ja Outokumpu Oy.

Jussi Lähteen mukaan yhtiön työntekijät ovat maanomistajien toiveiden mukaan katkoneet ja kuljettaneet alueelta pois vuosikymmenten takaisiin tutkimuksiin liittyneitä kairausputkia. Muita toiveita alueiden ennallistamiseen maanomistajilta ei ole tullut.

– Sivakkaharjun alueella aikanaan tehdyt muutamat tutkimuskaivannot metsä on ottanut omikseen, ne kasvavat jo puuta, Lähde kertoo.

Tukesin ja Latitude 66 Cobaltin edustajat ovat pitäneet lokakuussa kaivospiirien alueella katselmuksen osana kaivospiirien lakkautusprosessia.

 

Lisätiedot:

Jussi Lähde, vastuullisuus ja viestintä, Latitude 66 Cobalt
040 594 4444, jussi@lat66.com

 

Liitteet:

Sivakkaharjun kaivospiirin kuulutusasiakirja:
Sivakkaharju_4013_kuulutusasiakirja_tukesnet_20221024.pdf

Meurastuksenahon kaivospiirin kuulutusasiakirja:
Meurastuksenaho_4909_kuulutusasiakirja_tukesnet_20221024.pdf

 

Tukesin johtava asiantuntija Ossi Leinonen (vas.) sekä Latitude 66 Cobaltin Aku Kallunki (toinen vas.), Arto Tiermas ja Niilo Kallunki pitivät lokakuun alussa kaivospiirien alueella tarkastuksen, jossa varmistettiin muun muassa kairausputkien asianmukainen tulppaaminen (kuva alla).

 

ylös ylös2
Sivun
alkuun.