Latitude 66 Cobalt teki 350 neliökilometrin malminetsintälupahakemukset Rovaniemen alueelle

27.9.2021

Kobolttia ja muita teknologiamineraaleja etsivä Latitude 66 Cobalt Oy on tutkinut syksystä 2019 alkaen Rovaniemellä, Tervolassa, Ranualla ja Kemijärvellä sijaitsevaa 2070 neliökilometrin laajuista varausaluetta. Varausajan nyt päättyessä yhtiö tekee Rovaniemen ja Tervolan alueelle malminetsintälupahakemuksia yhteensä 350 neliökilometrin alueelle.

– Tähänastisten tutkimustemme mukaan kyseiset alueet ovat geologisesti lupaavia koboltin, kuparin ja kullan osalta. Peräpohjan liuskevyöhykkeen alue on hyvin todennäköisesti yksi niistä alueista, joihin malminetsintä Suomessa tulee jatkossa keskittymään, yhtiön hallituksen jäsen, geologian professori Steffen Hagemann kertoo.

Hagemannin mukaan malminetsintälupa-alueiden osalta tarvitaan vielä useiden vuosien tutkimustyö, ennen kuin eri alueiden malmipotentiaali on kartoitettu.

– Tämä on geologisen työn luonne. Vain osa tarkemmin tutkittavista alueista osoittautuu sellaisiksi, joista löytyy riittävästi viitteitä koboltista, kuparista tai kullasta. Kun tutkimustyö etenee, tutkittavat alueet rajautuvat pienemmiksi, Hagemann kertoo.

Peräpohjan liuskevyöhykkeen alue on noussut kiinnostavaksi erityisesti liikenteen sähköistymiseen tarvittavien koboltin, kuparin ja nikkelin ansiosta.

 

Korona hidasti vaan ei estänyt

Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer pitää tärkeänä, että yhtiö on voinut tehdä varhaisen vaiheen geologista tutkimustyötä varausaikana C19-pandemiasta huolimatta.

– Geologia on kansainvälistä ja tietyt tutkimukset siirtyivät matkustusrajoitusten takia siksi, että esimerkiksi kaikkiin lentotutkimuksiin ei Suomesta löydy laitteistoa ja osaajia. Valitettavasti lainsäädäntö ei mahdollistanut varausaikojen jatkoa pandemian takia vuodella kuten Ruotsissa tehtiin, Hoyer toteaa.

Hoyerin mukaan nyt haettavat malminetsintälupa-alueet olisivat kooltaan pienempiä, mikäli tutkimusaika ei olisi ajoittunut koronavuosille. Pandemian aiheuttamaa viivästystä merkittävämpänä lupa-alueiden kokoon vaikuttavana seikkana Hoyer pitää sitä, ettei aluetta ole aiemmin juurikaan tutkittu.

– Geologinen tutkimustyö rakentuu aina edellisten sukupolvien tekemälle työlle. Mitä paremmin alueen geologia tunnetaan, sen helpompi alueelle on kohdistaa pienempiä tutkimusalueita. Peräpohjan alue on ”Suuri tuntematon”, olemme löytöretkellä, Hoyer kertoo.

Latitude 66 Cobalt ei ole ainoa Peräpohjan liuskevyöhykkeen alueella tutkimuksia tekevä malminetsintäyhtiö. Samalla geologisella alueella toimivat myös mm. Rio Tinto, Mawson, Arctic Minerals sekä First Quantum Minerals.

  

Tietoa kartoista ja malminetsinnästä kotitalouksiin

Posti jakaa kuluvan viikon torstaina varausalueiden ja niiden lähialueiden kotitalouksille ja yrityksille julkaisun, joka sisältää malminetsintälupa-alueiden tarkemmat kartat sekä tietoa malminetsinnästä.

– Tavoitteenamme on jatkaa alueiden tutkimista myös malminetsintälupien käsittelyaikana. Tämä edellyttää usein maanomistajan lupaa joko liikkua hänen maillaan ajoneuvoilla tai tehdä siellä erilaisia tutkimuksia. Olemme näissä asioissa osaan maanomistajista yhteydessä jo kuluvan vuoden aikana, kertoo yhtiön vastuullisuuden ja viestinnän parissa toimiva Jussi Lähde.

Yhtiö kertoo toiminnastaan kotitalouksiin ja yrityksiin jaettavilla julkaisuilla, verkkosivuillaan ja osallistumalla erilaisiin tapahtumiin.

– Latitude 66 Cobaltin väki on liikkunut näillä alueilla nyt kahden vuoden ajan. Vastaanotto on ollut hyvä. Olemme aina liikkeellä merkityillä ajoneuvoilla ja henkilökuntamme vaatteissa on aina yhtiön tunnukset. Pihapiireissä malminetsintää ei tehdä, ei myöskään viljelyalueilla kasvuaikana, Lähde muistuttaa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Jussi Lähde, vastuullisuus ja viestintä, +358 40 594 4444, jussi@lat66.com


Vuonna 2019 tehtyyn varausilmoitukseen liittyvä tiedote:
Latitude 66 Cobalt Yhtiö on tehnyt Tukesille laajan varausilmoituksen Peräpohjan liuskevyöhykkeen itäiselle alueelle Rovaniemellä, Tervolassa, Ranualla ja Kemijärvellä – Latitude 66 Cobalt (lat66.com)

Yhtiötä koskevaan yrityskauppaan liittyvä tiedote:
Latitude 66 Cobalt Thomas Hoyer: ”Yrityskauppa vahvistaa Latitude 66 Cobaltin resursseja” – Latitude 66 Cobalt (lat66.com)

 

Kairasydän-julkaisu Rovaniemi (sisältää kartat)

Kairasydän-julkaisu Tervola (sisältää kartan)

 

Yleiskartta Rovaniemen alueen malminetsintälupahakemusalueista

 

Yleiskartta Tervolan alueen malminetsintälupahakemusalueista

 

Thomas Hoyer ja Steffen Hagemann

 

ylös ylös2
Sivun
alkuun.