Latitude 66 Cobalt on tehnyt varausilmoituksen 596 neliökilometrin alueille Posiolla, Kuusamossa, Sallassa, Kemijärvellä ja Pudasjärvellä 

29.9.2019

Latitude 66 Cobalt on tehnyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille varausilmoituksen yhteensä 596 neliökilometrin alueille Posiolla, Kuusamossa, Sallassa, Kemijärvellä ja Pudasjärvellä. Hyväksytty varausilmoitus antaisi yhtiölle kaksi vuotta aikaa tehdä alueen geologiaan liittyvää tutkimustyötä ja kyseiselle ajalle yksinoikeuden mahdollisten malminetsintähakemusten laatimiseen.

Yhtiö on keskittynyt teknologiamineraalien ja erityisesti koboltin etsimiseen Suomessa. Yhtiö myös kehittää koboltti-kulta -kaivosta Kuusamon Juomasuolle ja koboltti-kupari -kaivosta Posion Haarakumpuun.

– Tavoitteemme on ymmärtää paremmin Kuusamon liuskevyöhykkeen rakennetta. Valtaosa varausajan työstä on olemassa olevan geologisen tiedon analysointia, yhtiön hallituksen jäsen, geologian professori Steffen Hagemann kertoo.

Varausaikana yhtiöllä on yksinoikeus tehdä kyseiselle alueella malminetsintähakemuksia.

– Varausajan ansiosta voimme investoida tarvittavan työpanoksen ja taloudelliset resurssit. Varausajan päättyessä tiedämme antaako tutkimusten antama tieto aihetta tehdä malminetsintähakemuksia alueelle, Hagemann kertoo.

Hagemann korostaa, että varausaikana maastossa tapahtuva työ tapahtuu vain jokamiehenoikeuden puitteissa.
– Ilmoitamme maanomistajille etukäteen, jos liikumme heidän alueillaan. Maastossa liikkuminen tarkoittaa käytännössä lohkareiden ja kallioiden lähempää tarkastelua, Hagemann toteaa.

Latitude 66 Cobalt on investoinut viime vuosien aikana yli kolme miljoonaa euroa Kuusamon liuskevyöhykkeen geologiseen tutkimukseen.

– Kyse on metodista. Käytämme Kuusamon liuskevyöhykkeeltä saatava tietoa ymmärtääksemme esimerkiksi Rovaniemen, Tervolan, Ranuan ja Kemijärven alueella sijaitsevaa Peräpohjan liuskevyöhykkeen aluetta, Hagemann kertoo.

Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer toivoo varausajan merkitsevän aktiivista keskustelua alueen kuntien, asukkaiden ja yritysten kanssa.

– Geologien tehtävänä on selvittää alueen kallioperän antamat mahdollisuudet. Me muut yrityksen työntekijät kannamme vastuun siitä, että opimme tuntemaan eri elinkeinojen tarpeet ja luontoarvot alueella mahdollisimman tarkasti. Mikäli alueella on esimerkiksi matkailuun tai luonnonsuojeluun liittyviä hankkeita, jotka eivät ole vielä julkisia, toivomme luottamuksellisia keskusteluja aiheesta, Hoyer toteaa.

Latitude 66 Cobalt ei tee varauksia tai malminetsintää luonnonsuojelualueilla tai Natura 2000-alueilla, mainittuihin alueisiin yhtiö jättää hakemuksissaan vähintään 500 metrin suojavyöhykkeen. Sama suojavyöhyke koskee myös laajoja järviä ja jokia sekä taajamia. Yhtiö on hakemuksissaan jättänyt Kuusamon Rukatunturin ja Posion Riisitunturin ympärille kymmenen kilometrin suojavyöhykkeet.

Liitteet:

Varausalueen kartta

ylös ylös2
Sivun
alkuun.