Latitude 66 Cobalt luopuu osasta malminetsinnän lupahakemuksista Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa

15.11.2023

Teknologiamineraalien malminetsintää ja kaivoskehitystyötä tekevä Latitude 66 Cobalt Oy luopuu osasta yhtiön malminetsintälupahakemuksista. Päätökset on tehty viime kesän kenttätutkimusten tulosten perusteella. 

Nyt tehdyillä päätöksillä yhtiön malminetsintälupahakemusalueiden pinta-ala pienenee 14,5 prosentilla. Samassa yhteydessä yhtiö luopuu osasta varausalueistaan. Yhtiön varausalueiden pinta-ala pienenee 21,7 prosentilla. 

– Meneillään oleva prosessi kuvaa hyvin malminetsinnän luonnetta. Etsintä alkaa laajoilla alueilla ja geologisen tiedon karttuessa tutkittavat alueet pienenevät. Samalla tutkimusmenetelmät monipuolistuvat, yhtiön vastuullisuuden ja viestinnän parissa työskentelevä Jussi Lähde kertoo. 

Yhtiö on ilmoittanut päätöksistään Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille ja postittanut luopumispäätöstä koskevan kirjeen kyseisten lupahakemusaluiden ja varausalueiden maanomistajille. Maanomistajia kyseisillä alueilla on yhteensä 801. 

Nyt tehtyjen päätösten myötä yhtiön geologiset tutkimukset päättyvät Lapissa Sodankylässä sekä Kainuussa Hyrynsalmella, Suomussalmella ja Sotkamossa. Yhtiö jatkaa tutkimuksia yhteensä 15 kunnan alueella Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. 

 

Tutkimustulokset osaksi GTK:n avointa tietoa 

Luopumispäätöstä koskevia alueita on tutkittu jokaisenoikeuden turvin tehdyissä kenttätutkimuksissa. Maastossa jalkaisin kulkeneiden geologitiimien keräämät kivi- ja kallioperänäytteet on analysoitu laboratoriotutkimuksissa. 

– Tähänastiset tutkimukset ovat antaneet tärkeää tietoa tutkittujen geologisten vyöhykkeiden rakenteista. Alueilta kerättyjä näytteitä koskevat tutkimustulokset tullaan luovuttamaan Tukesille, jonka kautta tiedot siirtyvät osaksi Geologian tutkimuskeskus GTK:n avointa tietoarkistoa, Lähde kertoo. 

Lähteen mukaan suomalainen käytäntö avoimesta tutkimustiedosta on suomalaisen yhteiskunnan etu. 

– Monissa muissa maissa yhtiöt pitävät tutkimusten päättyessä kertyneet tiedot itsellään. Maanomistajille tämä tarkoittaa sitä, että muualla kuin Suomessa samoille alueille saatetaan tulla tekemään samoja tutkimuksia kerta toisensa jälkeen. Maanomistajien, alueen asukkaiden ja malminetsinnän panostusten kohdentumisen kannalta moinen on kyseenalaista, Lähde pohtii. 

 

Kuntakohtaiset tiedot niiden kuntien osalta, joita nyt tehdyt päätökset koskevat: 

Sodankylä

Yhtiö luopuu kaikista kolmesta Sodankylän alueella sijaitsevasta malminetsintälupahakemuksestaan. Kivensyrjän (339 hehtaaria), Neitikäisenlehdon (595 ha) ja Kuorinkivaaran (554 ha) malminetsintälupahakemusalueet sijaitsevat Lokan tekoaltaan eteläpuolella.

Muonio

Muoniossa yhtiö luopuu Kangosselän (1466 ha) malminetsintälupahakemuksesta.

Salla 

Sallassa yhtiö luopuu Laijeselän (1330 ha) malminetsintälupahakemuksesta.

Kemijärvi 

Kemijärvellä yhtiö luopuu Kemijärvi kaakkoinen -nimisestä (4576 ha) varausalueesta.

Kuusamo 

Kuusamossa yhtiö luopuu Parsavaara-nimisestä (684 ha) varausalueesta.

Posio

Posiolla yhtiö luopuu Isolantto-nimisestä (739 ha) malminetsintälupahakemuksesta.

Pudasjärvi

Pudasjärvellä yhtiö luopuu Kainuu 2B (100 ha), Kainuu 4B (205 ha), Majova (1053 ha) ja Turpeisenvaara (313 ha) -nimisistä malminetsintälupahakemuksista.

Puolanka

Puolangalla yhtiö luopuu Kainuu 1 (2399 ha), Kainuu 3 (1681 ha), Kainuu 4 (1027 ha), Kainuu 4B (312 ha) ja Kainuu 5 (979 ha) -malminetsintälupahakemuksista.

Suomussalmi

Suomussalmella yhtiö luopuu Kainuu 1 (393 ha) -malminetsintälupahakemuksesta.

Paltamo

Paltamossa yhtiö luopuu Miesjärvi (919 ha) -malminetsintälupahakemuksesta.

Sotkamo

Sotkamossa yhtiö luopuu Tuulimäki (1696 ha) -malminetsintälupahakemuksesta.

Hyrynsalmi

Hyrynsalmella yhtiö luopuu Isosuo (1415 ha) -malminetsintälupahakemuksesta.

 

Latitude 66 Cobaltilla on nyt tehtyjen luopumisilmoitusten jälkeen 60 malminetsintälupahakemusta, joiden kokonaispinta-ala on 103 610 hehtaaria. Yhtiöllä on lupahakemuksia yhteensä 14 kunnan alueella. Yhtiöllä on tällä hetkellä lainvoiman saaneita malminetsintälupa-alueita Kuusamossa, Posiolla ja Sallassa. 

Malminetsintää yhtiö tekee seuraavien kuntien alueella: Kuusamo, Posio, Salla, Kolari, Kittilä, Muonio, Savukoski, Kemijärvi, Pelkosenniemi, Rovaniemi, Tervola, Pudasjärvi, Puolanka, Paltamo, Ristijärvi.
 

Latitude 66 Cobaltilla on nyt tehtyjen luopumisilmoitusten jälkeen kaksi malminetsintään liittyvää varausaluetta, joiden kokonaispinta-ala on 19 040 hehtaaria. Kyseiset varausalueet sijaitsevat Kuusamossa sekä Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä. 

 

Lisätiedot:

Jussi Lähde
040 594 4444
jussi@lat66.com
vastuullisuus ja viestintä
Latitude 66 Cobalt Oy   

 

Latitude 66 Cobalt luopuu kaikista kolmesta Sodankylässä sijaitsevasta malminetsintälupahakemuksestaan.

 

Muoniossa Latitude 66 Cobalt luopuu Kangosselän malminetsintälupahakemuksesta.

 

Sallassa Latitude 66 Cobalt luopuu Laijeselän malminetsintälupahakemuksesta.

 

Kemijärvellä Latitude 66 Cobalt luopuu Kemijärvi kaakkoinen -nimisestä varausalueesta.

 

Latitude 66 Cobalt luopuu Kuusamossa Parsavaara-nimisestä varausalueesta.

 

Posiolla Latitude 66 Cobalt luopuu Isolantto-nimisestä malminetsintälupahakemuksesta.

 

Pudasjärvellä, Puolangalla ja Suomussalmella Latitude 66 Cobalt luopuu yhteensä kahdeksasta malminetsintälupahakemuksesta.

 

Paltamossa Latitude 66 Cobalt luopuu Miesjärvi-malminetsintälupahakemuksesta ja Sotkamossa Tuulimäki-malminetsintälupahakemuksesta.

 

Latitude 66 Cobalt luopuu Hyrynsalmella Isosuo-nimisestä malminetsintälupahakemuksesta.

ylös ylös2
Sivun
alkuun.