Latitude 66 Cobalt julkaisi Juomasuon kaivospiiriä koskevan raportin Kuusamon Käylän alueen asukkaille

29.11.2018

Kuusamon Käylän alueen 480 kotitaloutta ja yritystä ovat tänään saaneet postitse raportin, joka käsittelee kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy:n toimintaa Juomasuon kaivospiirin sekä Käylän geologisen tutkimusaseman alueella. 20-sivuinen raportti sisältää myös testitulokset yli 50:stä Juomasuon kaivospiirin alueelta otetusta näytteestä.

– Julkisuudessa esitetyt väitteet kaivospiirin tilasta ovat ymmärrettävästi huolestuttaneet Käylän asukkaita, yrittäjiä ja maanomistajia, myös meitä. Testitulokset eivät millään tavoin tue noita väitteitä, yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer toteaa.

ALS-laboratoriossa analysoidut näytteet koostuvat systemaattisesti otetuista maaperä-, pintavesi-, pohjaliete- ja pohjavesinäytteistä. Tämän lisäksi yhtiö teetti kuudesta näytteestä koostuvan analyysin alueella sijaitsevasta lohkareesta, josta on niin ikään esitetty väitteitä mielipidekirjoituksissa ja sosiaalisessa mediassa.

– Alueella asuvilla ihmisillä on oikeus saada paikkansa pitävää tietoa Juomasuon kaivospiirin tilasta. Tällainen tutkimustyö on osa vastuullisten kaivosalan toimijan työskentelyä. Tulemme jatkamaan alueen ympäristön tilan seuraamista ja julkaisemaan kaikki tutkimustulokset, Thomas Hoyer toteaa.

Julkaisu sisältää myös Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n lausunnon tuloksista ja alueen uraanimääristä. Lausunnossa todetaan, että raportoitujen näytteiden analyysitulokset ovat alle turvallisuusrajojen eikä alueella sijaitseva 1990-luvun alussa louhittu avolouhos aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

Latitude 66 Cobaltin tavoitteena on kehittää Juomasuon kaivospiirille kobolttia ja kultaa tuottava maanalainen kaivos. Yhtiön kehittää myös Posion Haarakummussa sijaitsevaa koboltti- ja kupariesiintymää tuottavaksi kaivokseksi. Lisäksi yhtiö tekee malminetsintää Kuusamossa, Posiolla, Kemijärvellä sekä Sallassa sijaitsevalla Kuusamon liuskealueella.

Juomasuon kaivospiiriä koskeva raportti
GTK:n lausunto

 

Lisätiedot:
Jussi Lähde
jussi@lat66.com
+358-40-594 4444
vastuullisuus ja viestintä

 

Juomasuon testinäytteet 2018

 

Kuusamon liuskealue

ylös ylös2
Sivun
alkuun.