Latitude 66 Cobalt esittelee uudenlaisen maanvuokramallin kaivostoimintaan

24.8.2018

Kuusamoon ja Posiolle kobolttikaivoksia suunnitteleva Latitude 66 Cobalt Oy on tehnyt maanvuokrasopimuksia Kuusamon Juomasuon kaivosaluetta ympäröiviä alueita koskien.

Yhtiö on vuokrannut alueet 20 vuodeksi, yhteenlaskettu vuokrasumma vuokra-ajalta kattaa tontin ja sen puuston tämänhetkisen arvon. Metsänhoidon tai maanviljelyn vastuu ja tuotot säilyvät vuokranantajalla. Vuokranantaja saa myös mahdolliset lainmukaiset kaivostoiminnasta maksettavat korvaukset.

–  Mielestämme sopimusmalli on maanomistajalle reilumpi kuin pelkät lainmukaiset korvaukset. Kaivosyhtiön näkökulmasta oman toimintamme suunnittelu on sopimuksen ansiosta helpompaa. Alueita käytetään pääasiassa kairauksiin ja kaivostoiminnan tukitoimintoihin, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Russell Delroy kertoo.

Delroyn mukaan yhtiö tarjoaa vastaavaa sopimusmallia Kuusamossa ja Posiolla niillä alueilla, joille se suunnittelee kaivostoimintaa. Kairaustutkimuksissa kairareiät tehdään aina maanpintaan nähden vinossa kulmassa. Tästä syystä osa kairarei’istä alkaa kaivospiirin viereisiltä maa-alueilta.

Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer pitää suunnitelmallisen metsänhoidon jatkumista vuokrattavilla alueilla tärkeänä.

– Kaivosyhtiö ei ole metsänhoidon ammattilainen, maanomistaja on. Olen saanut toteuttaa vastaavaa sopimusmallia maailmalla toimiessani. Olemme hioneet sopimusmallia yhdessä maanomistajien kanssa Suomen olosuhteisiin sopivaksi, Hoyer kertoo.

Hoyerin mukaan malli sopii hyvin myös perikuntien tai sukujen pitkään omistamille maa-alueille.

– Pitkään saman suvun omistuksessa ollutta maata ei tarvitse myydä ulkopuolisille ja metsästä saatava tuotto ei katkea. Samalla maanomistaja on mukana tuomassa työtä alueelle, Hoyer toteaa.

 

Latitude 66 Cobalt Oy:n hallitus työskentelee Suomessa 30.8. asti.
Median yhteydenotot: Jussi Lähde +358-40-594 4444 tai jussi@lat66.com

ylös ylös2
Sivun
alkuun.