Helikopterilennot apuna koboltin etsinnässä

Tutkimuslennot alkavat Rovaniemellä 10.7.

29.6.2021

Latitude 66 Cobalt Oy teettää kansainvälisellä tutkijatiimillä kallioperää koskevia tutkimuksia Rovaniemellä oheisen kartan osoittamilla alueilla. Tutkimuksiin liittyvät helikopterilennot alkavat lauantaina 10.7. ja jatkuvat arviolta kolmen viikon ajan. Tutkimusalue kattaa Rovaniemellä Hirvaan, Muurolan, Hirsimaan, Reutuvaaran, Kulmunkivaaran ja Porvarivaaran alueita. Lentotoiminnan keskuksena toimii Rovaniemen lentokenttä.

Tutkimuslennot tehdään helikopterilla, joka lentää 80 metrin korkeudessa. Helikopteri kantaa mukanaan tutkimuslaitteistoa, jonka korkeus maanpinnasta on 30–50 metriä.

– Tutkimuslennot tehdään pääsääntöisesti kello 07–10 ja 11–14 välillä. Sunnuntaisin lennot joko aloitetaan myöhemmin tai ne suunnataan alueelle, jossa ei ole asutusta, Latitude 66 Cobaltin viestinnästä vastaava Jussi Lähde kertoo.

 

Mikäli sää on otollinen, lentopäiviä kertyy yhteensä 14. Tutkimukset tehdään Suomessa keskellä kiivainta kesälomakautta kahdesta syystä.

– Tutkimus edellyttää pitkiä suoria mittauslentoja tasaisin väliajoin, ja kesällä lento-olosuhteet ovat parhaat mahdolliset. Toinen syy on hieman yllättävämpi, syksyn tullen revontuli-ilmiö alkaa häiritä mittalaitteita, Lähde kertoo.

Tutkimukset liittyvät laajempaan hankkeeseen, jossa yhtiö vertailee erilaisten malminetsinnässä käytettävien tutkimusmetodien toimivuutta koboltin osalta potentiaalisilla geologisilla vyöhykkeillä. Yhtiö on saanut Business Finlandilta rahoitusta tutkimusmenetelmien vertailuun. Mukana yhteistyössä on myös Geologian tutkimuskeskus GTK.

– Ylilentotutkimukset ovat malminetsintää tekeville yhtiöille merkittäviä panostuksia. Lentojen tuottaman tiedon avulla malminetsintää kohdennetaan alueille, joissa kobolttipotentiaali on kaikkein suurin, Lähde kertoo.

Latitude 66 Cobaltilla on samalla alueella myös varausalue, jonka varausaika päättyy myöhemmin tänä vuonna. Yhtiö kertoo nyt tutkittavalle alueelle mahdollisesti haettavista malminetsintäluvista lisää syksyllä.

Lisätiedot:
Jussi Lähde, 040 594 4444, jussi@lat66.com

 

Lentoalue merkitty karttaan sinisellä viivoituksella.

 

Helikopteri kantaa mukanaan tutkimuslaitteistoa.

ylös ylös2
Sivun
alkuun.