Helikopterilennot apuna koboltin etsinnässä

Tutkimuslennot alkavat Kuusamossa, Posiolla ja Sallassa 9.8.

29.7.2021

Latitude 66 Cobalt Oy teettää kansainvälisellä tutkijatiimillä kallioperää koskevia tutkimuksia Kuusamossa, Posiolla ja Sallassa oheisen kartan osoittamilla alueilla. Tutkimuksiin liittyvät helikopterilennot alkavat maanantaina 9.8. ja jatkuvat vähintään kuukauden ajan. Tutkimusalue kattaa Kuusamon ja Posion pohjoisosia ja Sallan eteläosia. Lentotoiminnan keskus sijaitsee Posion Maaninkavaaran kylän eteläpuolella.

Tutkimuslennot tehdään helikopterilla, joka lentää 70–90 metrin korkeudessa. Helikopteri kantaa mukanaan tutkimuslaitteistoa, jonka korkeus maanpinnasta on 30–50 metriä.

– Tutkimuslennot tehdään pääsääntöisesti kello 07–17 välillä. Sunnuntaisin lennot joko aloitetaan myöhemmin tai ne suunnataan alueelle, jossa ei ole asutusta, Latitude 66 Cobaltin viestinnästä vastaava Jussi Lähde kertoo.

Mikäli sää on otollinen, lentopäiviä kertyy yhteensä 30. Tutkimukset tehdään Suomessa kesken kiivainta kesälomakautta kahdesta syystä.

– Tutkimus edellyttää pitkiä suoria mittauslentoja tasaisin väliajoin, kesällä lento-olosuhteet ovat parhaat mahdolliset. Toinen syy on hieman yllättävämpi, jo syksyn tullen revontuli-ilmiö alkaa häiritä mittalaitteita, Lähde kertoo.

Tutkimukset liittyvät laajempaan hankkeeseen, jossa yhtiö vertailee erilaisten malminetsintään liittyvien tutkimusmetodien toimivuutta koboltin osalta potentiaalisilla geologisilla vyöhykkeillä. Yhtiö on saanut Business Finlandilta rahoitusta tutkimusmenetelmien vertailuun. Mukana yhteistyössä on myös Geologian tutkimuskeskus GTK.

– Ylilentotutkimukset ovat malminetsintää tekeville yhtiöille merkittäviä panostuksia. Lentojen tuottaman tiedon avulla malminetsintää kohdennetaan alueille, joissa kobolttipotentiaali on kaikkein suurin, Lähde kertoo.

Lisätiedot:
Jussi Lähde, 040 594 4444, jussi@lat66.com

 

Lentoalue merkitty karttaan sinisellä viivoituksella.

 

Helikopteri kantaa mukanaan tutkimuslaitteistoa.

ylös ylös2
Sivun
alkuun.