Latitude 66 Cobalt Oy suunnittelee kobolttikaivosten avaamista Kuusamoon ja Posiolle

8.1.2018

Latitude 66 Cobalt Oy on australialais-suomalainen vuonna 2017 perustettu kaivostoimintaan ja mineraalituotantoon erikoistunut yritys. Yhtiö on ostanut Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet, jotka ovat aiemmin olleet mm. Outokummun, Dragon Miningin sekä Belvederen hallussa.

Kauppa on toteutettu siten että Latitude 66 Cobalt Oy:n australialainen emoyhtiö Latitude 66 Cobalt Inc on ostanut Kuusamo Gold Oy:n. Latitude 66 Cobalt Oy on Latitude 66 Cobalt Inc:n 100 % omistama yhtiö.

Latitude 66 Cobalt Inc:in meneillään olevan osakeannin myötä australialaisen emoyhtiön omistuspohja laajenee merkittävästi. Osakeannin jälkeen emoyhtiön omistuksesta noin 15% on suomalaisilla sijoittajilla. Enemmistön yhtiöstä omistavat noin 70 australialaista ja aasialaista kaivosalan rahastoa sekä kaivosalaan sijoittavaa yksityishenkilöä.

Australialaisen emoyhtiön sekä Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtajana toimii suomalainen Thomas Hoyer, jolla on useiden vuosien kokemus asiantuntija- ja johtotehtävistä kaivosalalla.

Hoyer muistuttaa, että valtaosa maailman koboltista tulee olosuhteista, jotka eivät ole eettisesti tai ympäristön näkökulmasta hyväksyttäviä.

”Suomella on mahdollisuus oman kobolttiklusterin kehittämiseen, varsin suuri osa maailman koboltista rikastetaan jo nyt Suomessa. Euroopan Unionin ja erityisesti EU:n autoteollisuuden näkökulmasta maa, jolla on sekä kobolttikaivoksia, vahvaa mineraaleihin liittyvää kemiallista osaamista sekä laajamittaista rikastustoimintaa, on kiinnostava. Koboltti on liikenteen sähköitymisen myötä yksi kriittisimmistä raaka-aineista ja Suomella on erinomainen mahdollisuus ottaa aktiivinen rooli tällä kasvualalla. Me olemme tuossa työssä mukana”, Hoyer kertoo.

Lähes kaikki koboltti tuotetaan tällä hetkellä kupari- ja nikkelikaivosten sivuvirroista. Tästä syystä koboltin tarjonta ei kehity sen kysynnän mukaan vaan nikkelin ja kuparin maailmanmarkkinahinnat määrittelevät kuinka paljon kobolttia kannattaa tuottaa. Siksi koboltin perinteiset tuottajat eivät  ole tehneet pitkäkestoisia toimitussopimuksia esimerkiksi autoteollisuuden suurten toimijoiden kanssa. Tämä lisää komponenttien saatavuuteen liittyvää riskiä sähköautojen tuotantomäärien kasvaessa.

” Tavoitteenamme on kaivostoiminta, jossa pääasiallisena tuotteena on koboltti. Tämä tuo meille merkittävää etua, kun voimme rakentaa taloudellisen toimintamallimme koboltin pitkäaikaisten tuotantosopimusten ympärille.”

Latitude 66 Cobalt Oy:n tavoitteena on pitkäjänteinen koboltin tuotantoon perustuva kaivostoiminta alueella.

”Monet yhtiöt, jotka kertovat olevansa kaivosyhtiöitä, ovat itseasiassa kaivoshankkeiden kehitysyhtiöitä. Niiden tavoitteena on myydä hanke eteenpäin ennen varsinaisen kaivostoiminnan aloittamista”, Hoyer kertoo.

Hoyerin mukaan Kuusamon ja Posion kaivoshankkeiden alueiden mineraalivarannot tunnetaan poikkeuksellisen hyvin. ”Kiitos suomalaisen kaivostutkimuksen vahvojen perinteiden ja sen ansiosta vuosikymmenten varrella kerätyn tiedon, meidän kaivoshankkeilla on olemassa vahva taloudellinen pohja. Yhtiömme ensimmäinen varsinainen rahoituskierros on ylittänyt kaikki  tavoitteet.”

Hoyer muistuttaa, että nykyaikanen kaivosyhtiö ei perusta toimintaansa ainoastaan viranomaislupiin. ”Tärkeintä on aikaansaada hyvä keskusteluyhteys alueen eri toimijoiden ja yhteisöjen kanssa. Haluamme kuulla heitä ennen kuin aloitamme varsinaisten kaivossuunnitelmien tekemisen. Molemminpuoleinen kunnioitus ja rakentava keskustelu mahdollistavat kaivostoiminnan, joka hyödyntää koko seutukuntaa”, Hoyer kertoo.

 

Lisätiedot:

www.lat66.com

toimitusjohtaja Thomas Hoyer
Soittopyynnöt sähköpostitse osoitteeseen thomas@lat66.com tai numeroon +358 30 6363 757

viestintä- ja yhteisösuhteet Jussi Lähde
puhelin +358-40-594 4444

 

Latitude 66 Cobalt Oy on australialais-suomalainen vuonna 2017 perustettu kaivostoimintaan ja mineraalituotantoon erikoistunut yritys. Yhtiö on ostanut Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet jotka ovat aiemmin olleet Dragon Mining ja Kuusamo Gold Oy -nimisten yhtiöiden hallussa.

Kauppa on toteutettu siten että Latitude 66 Cobalt Oy:n australialainen emoyhtiö Latitude 66 Cobalt Inc on ostanut Kuusamo Gold Oy:n. Latitude 66 Cobalt Oy on Latitude 66 Cobalt Inc:n 100 % omistama yhtiö.

ylös ylös2
Sivun
alkuun.